Ärta – fortsatt skörd

Skörd av ’Märta’

Nu i början av augusti är också ’Märta’ skördeklar. Jag torkar hela riset av denna innan jag plockar baljorna. Detta kan jag göra antingen utomhus genom att rycka upp rötterna. Sedan får allt hänga kvar på nätet för att torka.

Men eftersom det regnar rätt mycket nu så har jag valt att hänga upp plantorna under tak. ’Märta’ har hamnat inne på en mattpiskställning som kan tas ut om vädret är bra. Andra sorter har jag tält som jag hänger upp under. Har man en lada är detta perfekt. Ibland får duvor för sig att äta nästanmogna ärter. Likaså kan möss vara ett problem. I Bohuslän hade förr man särskilda torkställningar för ärter som kallas ”kragemärrar”. Helst ska ärtriset hänga med baljorna inåt för att fåglarna inte skulle komma åt. Men det blev nog ändå ett visst svinn.

Jag har en känsla av också att sockerärter är lite känsligare för regn och fukt. De saknar hinna i baljan och har därmed ett känsligare skal.


Tre ärtsorter utan hinna i baljan och tre med hinna. Från vänster: ’Lokförare Bergfälts jätteärt’, ’Märta’, ’Svartbjörsbyn’, ’Mors stora’, ’Visingsö’ och ’Stäme’

Föregående: Skördeklart 17 juli

Sådd 3 april -> Första grodden 17 april -> Uppkomst 28 april ->
Etablering 12 maj -> Knopp 29 maj -> Blomning 10 juni ->
Ätmogna baljor 23 juni -> Skördeklart 17 juli -> Fortsatt skörd 2 augusti